Opiskelijajärjestöt: Opiskelijat valmiita rakenteellisiin uudistuksiin

Kannanotto 28.8.2013

Maamme hallitus kokoontuu tänään budjettiriiheen päättämään tulevan vuoden rahankäytöstä. Samalla on tarkoitus tehdä päätöksiä, joilla kurotaan umpeen kestävyysvajetta. Vastuunkantoa on vaadittu koko kansalta.

“Myös opiskelijat ovat valmiita rakenteellisiin uudistuksiin. Me kannamme vastuun Suomen tulevaisuudesta ja haluamme varmistaa sen, että hyvinvointivaltio on olemassa vastaisuudessakin”, linjaavat valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat.

Paras keino vastata kestävyysvajeeseen on turvata ihmisten työkykyisyys ja työssäjaksaminen aina eläkeikään saakka. Pohja työkyvylle luodaan jo opiskeluaikoina.

“Tarjoamme rakenneuudistusta, jolla on kiistattomia vaikutuksia työurien pituuteen. Panostamalla opiskeluterveydenhuoltoon huolehditaan paitsi opiskelukyvystä ja siten nopeutetaan opintoja, myös varmistetaan tulevien vuosikymmenten työntekijöiden työkyky. Siirtämällä ammattikorkeakouluopiskelijat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palvelujen piiriin varmistetaan kaikille korkeakouluopiskelijoille toimiva, kattava ja yhdenvertainen opiskeluterveydenhuolto”, puheenjohtajat esittävät.

AMK-opiskelijoiden YTHS-kokeilu on jo osoittanut, että YTHS soveltuu AMK-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestäjäksi. Nyt tarvitaan vain päätöksiä.

Tutkimusten mukaan hyvällä opiskeluhuollolla voidaan puuttua opintoaikoihin, toisin kuin usein keskustelluilla opintotuen heikennyksillä. Omat voimavaransa hyviksi tunteva opiskelija opiskelee vuodessa noin 10 opintopistettä enemmän kuin voimavarat heikoksi kokeva opiskelutoverinsa (1).

“Päättäjät, olkaa vastuullisia. Mikäli haluamme sujuvia opintoja, hyvinvoivia opiskelijoita ja työkykyisiä työntekijöitä, oikea päätös on panostaa opiskeluterveydenhuoltoon laajentamalla YTHS kaikille korkeakouluopiskelijoille. Se vaatii lähinnä poliittista tahtoa. Tämä uudistus paitsi kantaa vuosikymmenten päähän, myös parantaa suomalaisten hyvinvointia. Mikä rakenneuudistus voisi olla parempi?”, kysyvät puheenjohtajat.

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL)
varapuheenjohtaja Johanna Karjula, p. 0440331071, johanna_karjula@hotmail.com  

Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta ry
puheenjohtaja Akseli Hakala, p. 044 7760 773, akseli.hakala@kokoomusopiskelijat.fi

Liberala Studerande LSK rf
puheenjohtaja Elin Blomqvist, p. 040 775 3040, elin.blomqvist@liberal.fi

Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry
puheenjohtaja Teemu Myllärinen, p. 044 780 0211, teemu.myllarinen@oll.fi

Perussuomalaiset Nuoret ry
puheenjohtaja Simon Elo, p. 0400 988 960, simon.elo@ps-nuoret.fi

Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry
puheenjohtaja Anette Karlsson, p. 045 112 9299, puheenjohtaja@sonk.fi

Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto – SAMOK ry
puheenjohtaja Mikko Valtonen, p. 050 389 1000, mikko.valtonen@samok.fi

Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Nuoret ry
puheenjohtaja Lauri Kangasniemi, p. 040 129 0889,
puheenjohtaja@kdnuoret.fi  

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
puheenjohtaja Marina Lampinen, p. 044 906 5007, marina.lampinen@syl.fi

Vasemmisto-opiskelijat ry
puheenjohtaja Antti Kettunen, p. 044 076 3351,
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ry
puheenjohtajat Veli-Matti Partanen ja Maria Ohisalo, p. 050 596 6367, puheenjohtajat@vino.fi

Lisätiedot:

asiantuntija Nelli Karkkunen (SAMOK), p. 050 389 1015, nelli.karkkunen@samok.fi

sosiaalipoliittinen sihteeri Sini Terävä (SYL), puh. 041 515 2227, sini.terava@syl.fi

Taustaa:

AMK-opiskelijoiden YTHS-kokeilu on ollut käynnissä syksystä 2011 saakka Seinäjoella ja Lappeenrannassa. Kokeilun on määrä jatkua 31.7.2014 saakka. Kokeilun tulosten perusteella ns. YTHS-malli on kustannustehokas opiskeluterveydenhuollon järjestämistapa, johon opiskelijat ovat tyytyväisiä. Yliopisto-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto järjestetään jo YTHS:n kautta. STM:n selvitys vuodelta 2012 (Opiskeluterveydenhuollon selvitys, Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2012:18) osoitti, että kunnallisessa opiskeluterveydenhuollossa on puutteita ja paljon alueellisia eroja. YTHS-mallilla taataan kaikkien korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon tasavertaisuus.

(1) Lähde: Opiskelijan ammattikorkeakoulu 2010 -tutkimus

Jaa tämä artikkeli