Opiskelijat ja raha. Tuttu aihe niin itse opiskelijalle, Kelalle kuin poliitikolle. Ja usealle peruskoulun päättävälle oppilaalle huomioitava asia jo ennen opiskelijastatuksen alle hakemista. Tässä vaiheessa jatko-opintoja pohtiva nuori on 15–16-vuotias.
Peruskoulun oppivelvollisuudesta ulos lennähtäminen tuntuu vapaudelta mutta siipirikko on lähellä kun kirjalistat ja materiaalimaksut pamahtavat uuden opiskelijan eteen. Toisen asteen opetus itsessään on maksutonta, välttämättömät opiskelutarvikkeet eivät. Lukiossa kuormaa kerryttää ylioppilastutkintomaksut. Parturi-kampaajaksi haaveilevan on taas satsattava henkilökohtaisiin leikkuu- ja muotoilutarvikkeisiin. Hintalappu lukiotutkinnon puolella voi kohota 2 600 euroon, ammatillisella puolella samoin useampaan tuhanteen. Kaikille perheille ei tämä ole taloudellisesti mahdollista.
Savon Sanomien artikkeli “Vanhempien työttömyys periytyy herkästi lapsille” (Savon Sanomat, 25.9.2017) sivuaa myös tätä aihetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemässä syntymäkohortti-tutkimuksessa tutkittiin vuonna -87 syntyneitä ja heidän perhetaustan vaikutusta urapolkuun. Tutkimuksissa on saatu selville, että jopa viidennes nuorista jättää opinnot kesken sen takia, ettei ole varaa maksuihin tai muihin erilaisiin kuluihin, mitä opinnoista tulee. Varhaisessa aikuisuudessa kesken jäänyt koulutus heijastuu vaikeuksina kiinnittyä työelämään.
Suomalaisen koulutusjärjestelmän pitäisi perustuslain mukaankin tarjota yhdenvertaiset asemat kouluttautua, lähtökohdista riippumatta. Vastaukseksi joku voi väläyttää valtion takaamaa opintolainaa. Velaksi eläminen ei kuitenkaan ole vastaus tai houkutteleva vaihtoehto alle 18-vuotiaan elämässä. Lukiolainen kun ei esimerkiksi valmistumisen myötä saa ammattia, jolla työllistyä opintojen jälkeen.
Kuulin hetki sitten ensimmäistä kertaa sanonnan, että suomalaisilla on kaksi kilpailuvalttia – puu ja pää. Molemmat on tärkeitä, mutta jälkimmäinen näistä löytyy meiltä jokaiselta. Yhdenvertaiset asetelmat pollan kehittämiseen tarvitaan peruskoulusta korkea-asteelle asti. Tähän aidosti maksuton toinen aste olisi merkittävä askel.
Sanoista kansalaisaloiteen tekoihin ryhtyi muutama viikko sitten Pelastakaa lapset ry yhdessä seitsemän nuorisoalan järjestön kanssa. Puretaan yhdessä kouluttautumisen esteitä, allekirjoita aloite maksuttoman toisen asteen puolesta täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2607.
Auli Piiparinen
Keskustan Opiskelijaliiton liittohallituksen jäsen