Vuonna 1991 EU:n talous vastasi neljännestä koko maailman taloudesta. Vuoteen 2022 tultaessa lukema oli “vain” 17 %.
Luvun taustalle mahtuu kaksi tarinaa.
Toinen tarina on valoisampi. Vuodesta 1991 Kiinan bruttokansantuote on yli kymmenkertaistunut. Kasvu on ollut huikeaa ja esimerkiksi YK:n inhimillisen kehityksen indeksissä arvio Kiinasta on parantunut yli 50 %. Vaikka kiinalaisessa yhteiskunnassa on paljon ongelmia ihmisoikeusnäkökulmasta, on tapahtunut kehitys suuri inhimillinen voitto.
Euroopan kehitys ei ole ollut yhtä valoisaa. Samaan aikaan kun Kiina on noussut ja myös Yhdysvallat on porskuttanut eteenpäin, EU on jäänyt porstuaan. Tämä on johtanut muun muassa siihen, että riippuvuutemme muusta maailmasta on kasvanut. Vapaa maailmankauppa on yksi eurooppalaisista ideaaleista, mutta nykyinen geopoliittinen tilanne on osoittanut, että EU:n tulee vahvistaa omavaraisuuttaan.
Yksi syy Euroopan suhteellisen aseman heikkenemisen taustalla on, ettei EU ole panostanut riittävästi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI) verrattuna keskeisimpiin kilpailijoihinsa. Vuonna 2021 Yhdysvallat panosti 3,5 % bruttokansantuotteestaan TKI-toimintaan, Kiina 2,4 % ja EU vain 2,2 %.
Suomi on hieman EU:n keskiarvon yläpuolella, mutta mekin yhä edelleen kaukana tavoittelemastamme 4 %.
Euroopan unionin kilpailukyvyn vahvistaminen ja uusien innovaatioiden luominen ei tapahdu sulkemalla silmiä ja toivomalla parasta. Yksityisiä TKI-panostuksia pitää vauhdittaa julkisella rahalla.
Yksi keskeinen TKI-instrumentti EU:ssa on Horisontti-rahoitusohjelma, jonka budjetti kuluvalla ohjelmakaudella on vajaa 100 miljardia euroa. Summa kuulostaa suurelta, mutta jos edellisellä ohjelmakaudella olisi rahoitettu kaikki korkealaatuiset hakemukset, olisi rahoitusta tarvittu 159 miljardia euroa.
Korkeakoulut, tutkijat ja yritykset ovat Euroopassa valmiita ja kykeneviä innovoimaan uusia ratkaisuja, mutta siihen ei ole riittäviä resursseja. Yksi keskeisimmistä asioista tulevalla europarlamenttikaudella onkin kasvattaa yhteisten eurooppalaisten TKI-panostusten määrää merkittävästi.
Samaan aikaan pelisäännöt on pidettävä selvinä. Horisontti-rahoitusta on jaettu perustuen tutkimuksen vaikuttavuuteen, erinomaisuuteen ja toteutuksen laatuun sekä tehokkuuteen. Näitä kriteereitä rahoituksen jaossa seuratessa pystytään yhteiseurooppalaisella rahoituksella aidosti vahvistamaan EU:n kilpailukykyä ja luomaan hyvinvointia.
Panostamalla TKI-toimintaan vahvistetaan EU:n kilpailukykyä, luodaan hyvinvointia, mutta myös huolehditaan omalta osaltaan Euroopan ja maailman elinkelpoisuudesta. Vihreän siirtymän edistäminen vaatii vielä paljon uusia innovaatioita – ja noihin innovaatioihin haluan panostaa.
Valtteri Paakki
eurovaaliehdokas
Keskustaopiskelijat ry