teksti: "Kannanotto Yhdet puheet ja toiset teot". Kuvassa Fanny Storgårds.

Keskustaopiskelijat: Hallituksen kulttuuripolitiikassa yhdet puheet ja toiset teot

Keskustaopiskelijat kummeksuu hallituksen kulttuuripolitiikan linjaa, missä vaali- ja juhlapuheissa korostetaan kulttuurin merkitystä, mutta samanaikaisesti tehdään historiallisen suuria leikkauksia suomalaiseen kulttuuriin. 

“On ironista, että samaan aikaan, kun hallituspuolueet meuhkaavat suomalaisen kulttuurin katoamisesta, tehdään toimia, joilla suomalaisen kulttuurin arvostusta ja toimintaa heikennetään huomattavasti. Yhdet puheet ja toiset teot”, ihmettelee Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Fanny Storgårds

Keskustaopiskelijat muistuttaa, että hallituspuolueet ovat haastaneet koko kulttuurin tukemisen. Hallituksessa ei näytetä ymmärrettävän sitä tosiasiaa, että suomenkielistä kulttuuria on mahdotonta ylläpitää ilman julkisen sektorin tukea. Kyse on suomalaisen kulttuurin ja kielen asemasta sekä arvostuksesta. 

“Kulttuuri on osa kansallista identiteettiämme ja perintöämme. Hallituksen toimet heikentävät kulttuuriperintömme säilymistä sekä vähentää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä arvostusta”, jatkaa Storgårds. 

Keskustaopiskelijat korostaa, että kulttuurin arvo ja merkitys taloudelle, elinvoimalle, alueille sekä koko yhteiskunnalle on tunnistettu hallituksen tuoreessa kulttuuripoliittisessa selonteossa. Epäsuhta syntyy kuitenkin hallituksen toimista leikata merkittäviä summia suomalaiselta kulttuurilta. 

Useammat kulttuurialan toimijat ovat joutuneet päättämään työnsä, koska he eivät enää ole saaneet avustusta toimintaansa. Esimerkiksi Oulun teatterin Lasten teatterifestivaali järjestetään nyt viimeistä kertaa yli 40 vuoden taipaleen jälkeen. 

“Leikkaukset vaarantavat työpaikkoja, vähentävät kulttuuripalveluiden saatavuutta ja heikentävät Suomen vetovoimaa. Erityisen huolestuttavaa on, että leikkaukset kohdistuvat usein pieniin ja itsenäisiin toimijoihin, jotka ovat kulttuurisen monimuotoisuuden ja innovaatioiden kulmakiviä”, selventää Storgårds.

Kulttuuripoliittisen selonteon mukaan esimerkiksi audiovisuaalisen alan kokonaisarvo on noin 1,6 miljardia euroa, missä valtiontuki palautuu takaisin lähes 1,5-kertaisena. Taide- ja kulttuurialan tuottama osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 3,1 %, ja EU-maissa keskimäärin 4,4 %. Toisin sanoen kulttuurialalla on mahdollisuus kasvaa myös Suomessa. 

“Kulttuuripolitiikassa on tehtävä suunnanmuutos”, päättää Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Fanny Storgårds. 

Lisätietoja:

Fanny Storgårds
Keskustaopiskelijoiden 1. varapuheenjohtaja
fanny.storgards@kol.fi

Jaa tämä artikkeli