Vuosikymmenen aikana on tapahtunut paljon.
Vuosi 2015 jäi historian kirjoihin valtion talouden tervehdyttämisen, sopeutuksien ja muutoksien vuotena.
Keskusta rynnisti vaalivoittoon ja Juha Sipilän hallitus teki ne kipeät leikkaukset, jotka tämä valtio tarvitsi. Kuntien tukeminen ja panostukset ennalta ehkäiseviin palveluihin toivat tulosta. Sote-uudistus saatiin lopulta komeasti maaliin ja aluehallinnon uudistuksella saimme tuettua vahvoja maakuntia.
Nyt vuonna 2026 Suomi on maailman onnellisin maa.
VUONNA 2015 asiat olivat vielä kuitenkin hyvin erilaisia kuin nykyisin.
Koulussa vielä istuttiin päivät pulpeteissa.
Yliopistossa kuunneltiin professorien puhetta, luettiin kovakantista kirjaa ja kirjoitettiin lyijykynällä kuuden sivun esseitä konseptipaperille. Yliopistoilla oli käytössään vain muutama tenttiakvaario ja sähköisen opiskeluteknologian vallankumous oli vasta alkamassa Suomen koulujärjestelmässä.
Vuosikymmenys sitten korkeakoulujen ja työelämän yhteistyö oli vain sanahelinää strategioissa. Vuonna 2015 valmistuneista tradenomeista vain 0,5 prosenttia työskenteli yrittäjinä. Akateeminen työttömyys oli korkeimmillaan.
Epäkohtaan onneksi herättiin, puututtiin ja Sipilän ensimmäisen hallituksen aloittamalla toimenpiteillä yrittäjyyskasvatusta kehitettiin ja yrittäjyyden esteitä purettiin.
TÄNÄ päivänä kansalaisten osallisuus on nostettu keskiöön ja palveluita tuotetaan kansantajuisesti.
Vielä kymmenen vuotta sitten EU, TEM ja OKM toteutti ELY:n ja AVI:n kautta järjetöntä ESR- ja EAKR-hankkeiden hyökyaaltoa. Kymmenien miljoonien eurojen määräaikaisia hankkeita ja projekteja lyötiin toistensa päälle ja heitettiin maakuntiin.
Vieläkin saattaa kunnantalon kellarista tai nuorisotalon nurkasta löytyä muutamien koordinaatiohankkeiden painattamia kyniä, avaimenperiä ja tuubihuiveja.
VUONNA 2015 puhdas lähiruoka oli vielä vain haaveita suomalaisten perheiden kauppalistoilla. Suomi toteutti myös rohkean energiaremontin ja teki keskustan luotsaamien hallituksien johdolla edistyksellistä politiikkaa, jossa uusiutuva energia, biotalous ja cleantech nostettiin uusiin ulottuvuuksiin.
KYMMENEN vuotta sitten transseksuaaleja ihmisiä pakkosterilisoitiin.
Tasa-arvoisen avioliittolain valmistelu alkoi ja keskustelu heräsi hiljalleen myös kirkon sisällä. Seksuaalivähemmistöjen puolesta ei suostuttu rukoilemaan kaikissa seurakunnissa.
Vasta vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Suomelle valittiin ensimmäiset maahanmuuttajataustaiset kansanedustajat. Hallituspuolueiden kansanedustajista vain 34 prosenttia oli naisia.
Keskustan eduskuntaryhmä oli historiamme viimeinen, jonka puheenjohtajaksi lopulta kuitenkin nousi nainen.
Suomeen ei oltu vielä saavutettu tätä suvaitsevaisuuden ja yhteisöllisyyden kannustavaa ilmapiiriä, jossa lähimmäisestä välitetään ja naapurin nimi tiedetään.
Aleksi Koivisto
KOL:n liittohallituksen jäsen
(Kirjoitus on julkaistu Suomenmaan kolmossivulla 13.5.2015.)